Както е казал народът “Никога ,не казвай никога” , така стана и моята работа. Докато а-у ,няма да гледам Аватар на компютъра си ,камо ли със лошо качество – явно излъгах. Не сте стърпях ,исках да го видя този филм , а тъй като Варна остана засега далече в бъдеще , престраших се да гледам един релийз.

*Филма е страхотен ,просто нещо ужасно добре направено.Тъй като Джеймс Камеран не е кой да е ,негови филма са Пришълци , Терминатор и друго брутално големи филми , но Аватар е нещо грандиозно. Забравяте за всичко и се пренасяте в един напълно нов свят , светът на Пандора. *

Атмосферата на Пандора е силно токсична ,затова човешкото тяло не може да издържи. Но ние сме хитри , и създаваме прототипи , сътворени от човешкото ни ДНК и това на на’ви. На’ви са племената населяващи планетата ,силно вярващи във всичко заобикалящо ги. На’ви не са враждебни , но идеята е така да ги представим ,за да можем да ги изгоним от тяхния дом – Великото Дърво ,за да завземем залежите на Неурубий ,които струват цяло състояние. Задачата на бившият морски пехотинец Джейк Съли е да се “внедри” при племето , което живее във Великото дърво ,да им спечели доверието и по-нататък да ги накара да се преместят , за да задоволят нуждите на небесните хора. Но със времето Джейк Съли се влюбва в Нейтири ,дъщерята на вожда , започва да разбира нравите и обичаите им и всичко заобикалящо го. В последствие , той опитва да опази на’ви с цената на живота си.

Но войната е неизбежна ,дори и с предрешен край Джейк Съли ,заедно със няколко учени решават да се борят рамо до рамо със на’ви. Това е една велика битка . Дори и страхотно тръгнала битката ,с малко надмощие за на’ви битката отново взема обрат . И точно когато всичко е загубило смисъл , и всички са се примирили с участта си , става нещо велико. Ейва ,богинята майка , изпраща цялата си флотилия от големи ,силни и диви животни ,които помилат цялата войска , роботи и кораби .

Още ми е пред очите , битката е велика. Целият филм е велик. Предполагам няма да сбъркам и/или излъжа ,ако кажа ,че това е най-великият филм , въпреки всичко ,което се говори за него.

Гледайте го ,няма да съжалявате. Въпреки лошото качество и малкия екран , усещането е велико.