Сигурен съм, че доста от Вас го използват, и да не го използват, могат да го намерят на милион други места, но като част от поредицата ми за полезни неща за уиндоус, ще си го споделя, да си го имам и тук.

За останалите, общият .gitignore файл работи и като локалният такъв, във всеки проект. Моята първа работа, след инсталацията на Git, е да си направя един такъв.

Първо, за да видите имате ли такъв и ако да, къде се намира, може да изпълните следващата команда в любимата си конзола/терминал:

git config --global core.excludesfile

естествено, това трябва да Ви върне НИЩО, ако нямате все още конфигуриран такъв, и пътя до файла, ако пък имате.

За да конфигурираме такъв, просто трябва да добавим с още един параметър и за самият файл. Моят избор, по подразбиране е като всеки друг конфигурационен файл, а именно:

git config --global core.excludesfile %USERPROFILE%\.gitignore

(%USERPROFILE% е променлива на уиндоус, която всъщност означава C:\Users<your name>, така че спокойно може да копирате командата, или за заместите с опционален път до файла)

Воала, сега остана единствено да добавим и съдържанието на файла. Аз Ви предлагам да опитате www.gitignore.io, от където може да си генерирате перфектният .gitignore (за целта на статията съм избрал следните тагове: Windows, Node, PHPStorm и NetBeans).