Сетих се ,че чух някъде ,че Google щели да пускат Операционна система , та днеска се сетих и реших да се поразровя и воала … намерих каквото търсих … няма да копирам цялата статия , затова ето Ви линкче .

*Но за сметка на това , ще Ви копирам *********

*****10 начина, по които Google Chrome OS може да убие Windows,
и една причина, поради която това няма да стане *****

**1. Безплатно е. **
Google Chrome OS ще направи подсечка на лицензионните такси на Microsoft. Освен това ще се „сервира” в комплект с много от любимите екстри: Google Docs, gMail, Picassa и, разбира се , браузъра Google Chrome. И всичко това добре интегрирано помежду си.

***2. Носи името на Google.
*Всеки, който ползва Нет, ползва Google. Познато е, достъпно е, работи. Какво повече?

***3. Бързо е.
*Зареждането на Windows отнема време. Но „голямата G” обещава, че с Google Chrome компютрите ще работят толкова бързо, колкото са работели в деня на покупката им. Какво му е лошото на светкавично бутване и моментален достъп до мрежата?

***4. Ще превърне „облака” в нещо повсеместно.
*Windows не се бои от облачния компютинг. Но Google е мнооого, много напред с материала, имайки неща като Google Docs, Calendars или пък gMail. Облакът, казват, бил бъдещето на персоналния компютинг и Google Chrome може да се окаже първият реален досег на обикновените потребители (а не само на технологичните маниаци) до това чудо, наречено облак.

***5. Ще е изцяло интегрирана.
*Еххх, тази думичка интегрираност! Google Chrome OS ще синхронизира лесно електронни пощи, календари, документи – няма проблем, стига да имате gMail адрес и сте вързани към екосистемата на „Голямата G”.

***6. Дълъг живот за батериите.
*Приложенията на Google Chrome ще са уеб-базирани и почти няма да товарят процесора. Ако към това добавим и приноса на SSD дисковете към сметката, може да се окаже, че нетбуците работят десетки часове без презареждане.

***7. Евтино.
*Предвид използването на не много мощни и евтини процесори, както и скромно дисково пространство, може да се очаква, че нетбуците с Google Chrome ще бъдат безсрамно евтини. Ако успеят да стигнат до заветния праг от 100 долара, какви продажби можем да очакваме? А при устройствата с Windows за по 300 долара Microsoft ще види бая зор да се конкурира.

***8. Ще бъде лесно.
*Windows XP и Vista са много опростени и удобни за потребителите, но все пак могат да предизвикат доста главоболия – или най-малкото главопочесвания – за начинаещия компютърджия, който за първи път си има работа с това чудо компютъра. Google Chrome OS обещава всичко да е просто и елементарно, така че хората да не се занимават часове наред да се суетят около операционната среда.

***9. Не е само за нетбуци.
*Google не крие амбициите си след нетбуците да завоюва и ноутбуците и настолните компютри. А това изглежда като изстрел право към Microsoft и нейната „собствена територия”.

***10. С отворен код е.
*Google Chrome OS ще може да се изтегля към края на тази година. И понеже е с отворен код, разработчиците ще могат да започнат да си играят с нея, да пишат програми за нея, да я развиват. Подобно на Linux общността, ако възникне проблем, бързо ще се намери някой да помогне.

С нетърпение ще изчакам , адски много желая да я пробвам. Както всичко (Made in Google) – не вярвам да остана разочарован.

А ето и една причина, поради която Chrome OS няма да елиминира Windows. Тя е, че… зависи от Интернет.

Например, Google намеква, че вместо да се мъчи с драйвери, Chrome OS ще се свързва към устройства през Web. Е, какво – като се срине Интернет връзката, няма да можете да си разпечатате една страничка?
Ето, че Майкъл Джексън почина и целият Интернет „изгърмя”, угасна. Звучи невероятно, но е истина – в средата на май 2009 година собствените услуги на Google бяха изцяло недостъпни за повече от един час. Какво бихте правили тогава, ако работата ви зависеше от софтуера, разположен точно в този облак? Да не говорим, че и локалната Интернет връзка понякога може да прекъсне поради ред причини. Пълната зависимост от Интернет е голямо забавление, докато не падне връзката. А после?

*Все пак последния абзад не е за пренебрегване , но аз съм силно заинтересован и няма начин , просто да не изкарам поне няколко дена с Google Chrome Operating System :)
*