Най-напред, както казахме, преди да започнем самия проект ще си инсталираме composer. Инструкциите, как да го инсталирате може да прочетете от самият сайт. Ако работите на windows, изтеглете инсталацинния файл

Нека създадем първият си проект, чрез composer

composer create-project symfony/framework-standard-edition test

В процеса на инсталиране, ще бъдете попитани няколко въпроса

Would you like to install Acme demo bundle? [y/N]

– не, не искаме, ще си напишем собствен бъндъл. Отговорете с N

След това ще Ви попита за няколко параметри, от които зависи фреймуорк-а като db user, pass, host, port, mail transport, locale и прочие. Не се притеснявайте за в момента да зададете стандартните (просто като натискате ENTER), винаги може да ги редактирате.

В зависимост от операционната система, може да Ви се наложи да изпишете php composer.phar, или composer.phar. А ако в уиндоус Ви каже, че няма такава команда, най-вероятно ще трябва да го добавите ръчно в PATH променливата на уиндоус, и да рестартирате.
Та, командата както се вижда 1) създава проект в директория test, 2) добавя Symfony2 (последната версия, описана в packagelist-а. Като допълнение на командата, като следващ параметър може да добавите и конкретна версия на фреймуорк-а която желаете, ние се спираме на последната в случая.

Структурате на проекта трябва да e такава:

Symfony2 Directory Structure

Като в **app **се намират базовите темплейти, конфигурации, кеша и логовете. **bin **папката се намират няколко шел/бат скрипта които се грижат за да работи фреймуорка. В **src **където нас ни интересува най-много, ще бъдат нашите бъндъли (bundles), чрез които ще работи бъдещият ни сайт. **vendor **е папката със същите тия depencies, които споменахме в началото на статията. И остана разбира се папката **web, **която съдържа нашите публични файлове (css, js, swf, images, assets и други подобни).

Като за начало сме готови с нашият проект, т.е. като за първа част е добре мисля. В следващите статийки, обещавам да е малко по-интресно с по-малко писания, и повече код :)