Хей, здравейте :) Отдавна не съм писал, и днеска така ме обзе една носталгия … та реших да споделя вчерашните + малко от днешните преживявания.

Може би малцина от Вас усетих а (или само аз, както предполагам), но имаше малко даунтайм на блога. И не, не беше по вина на доставчика, а се дължеше на факта, че отново ми се наложи да си местя блога на друг акаунт.

Тъй като не е лъжа, че съм мега (а и малко повече) доволен от хостинг компанията Jump.BG, все си мислех да мина на по-горния план, но поради една или друга причина все отлагах. Добре е все пак, че моя заклет приятел Валентин (може би познат сред повечето от Вас като devent :)), решихме съвместно да си вземем стандартния пакет, който предлага доста повече от обикновенния базов план. Та, речено сторено … взехме го (по-скоро той), а аз вчера се захванах със преместването.

След размяна на няколко въпроса с отдел поддръжка (които, разбира се, отговориха почти мигновенно), като изключим това, че стария ми домейн, който беше привързан към стария акаунт, и беше на същото ip, всичко мина безпроблемно.

Единствения проблем, който ми се стори странно да присъства, беше че като си добавих нов суб-домейн, както и да се опитват да го достъпя, получавах грешка 403, или по-скоро проблем с правата над директоряита/файла. След кратко ровене, решението се оказа повече от елементарно.

Отивате във Вашият контрол панел, намирате категорията Advanced, и менюто Index Manager. Отваряте го и задавате някакъв друг начин на показване от стандартния Default System Setting.

Другото, което бих искал да Ви споделя е как да направите главния домейн да отваря директория, различна от public_html.

Не е болка за умиране, но като хостваш няколко сайта … някак си е неприятно всичко да ти е струпано в една папка.

Та, нужно е единствено да добавите една папка, в която да разположите съдържанието на сайта си. След като направите това, е нужно просто да добавите един .htaccess с подобно съдържание:
RewriteEngine on
RewriteBase /
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www.)?вашият.домейн$
RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/вашата-папка/
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule ^(.*)$ /вашата-папка/$1
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www.)?вашият.домейн$
RewriteRule ^(/)?$ вашата-папка/index.php [L]
като единствено замените вашият.домейн и вашата-папка, с нужните за Вашият случай.

Това е, колкото и просто да изглежда, добре че го има чичко Ви гуугъл :)