След като надраскахме на две, на три предимствата на виртуализацията, а понеже и аз често си правя нови, и нови virtualboxes, в тази статия ще споделя как (поне един от начините) да си направим сами virtualbox, на който ще си инсталираме подходящата операционна система, ще настроим колко сторидж да използва (на мен ми се наложи, защото повечето кутии са с по 10гб място,а след това за да го extend-еш си е направо мъка) и подходящ софтуер, за повечето случаи.

В текущата статия, ще се спрем на най-новият релийз на Debian, който още е testing, но със повечето операционни системи, начина е един и същ.

Първо, трябва да си създадем нова виртуална машинка:

Сега е нужно да си свалите избраната OS, в нашият случай, това ще е [Debian 9 – Stretch RC3](http://cdimage.debian.org/cdimage/stretch_di_rc3/amd64/iso-cd/debian-stretch-DI-rc3-amd64-netinst.iso" target="_blank)
Когато стартирате виртуалната машина, то автоматично ще бъдете подканени да изберете ISO образът със debian. Изберете сваленият файл:

Важното тук, което трябва да споменем е, че паролите за потребителите по подразбиране и по стандарт се оставят vagrant. Така, че задайте на root потребителя тази парола, и другият потребител го създайте с потр. име – vagrant и парола пак vagrant.
Една от последните стъпки е какво искате да инсталирате по подразбиране с инсталацията, аз лично инсталирам само SSH и някои стандартни библиотеки, тъй като смятам, че нямаме нужда от графични среди за нашите нужди 🙂

(разбира се, има доста потребителски настройки по време на инсталацията, които аз ще си спестя в този пост, за да не става прекалено разточителен) и воала, накрая трябва да си имаме работещ Debian.
Сега остава да си инсталираме някой друг софтуер, който е необходим за да е съвместим с Vagrant.

След като се логнете в администраторският си акаунт, първо обновете:

apt-get update -y && apt-get install -y && apt-get upgrade -y

след това инсталираме пакетите, нужни за виртуализацията

apt-get install linux-headers-$(uname -r) build-essential dkms vim sudo xorg

сваляме си пакета VBoxGuest Additions (! Към момента актуалната версия е 5.1.22, проверете преди да изпълните команди, ако искате да сте винаги с последната версия)

wget http://download.virtualbox.org/virtualbox/5.1.22/VBoxGuestAdditions_5.1.22.iso

създаваме си папка, маунтваме образа, инсталираме от баш скрипта и накрая изтриваме ненужните ни вече файлове

mkdir /media/VBoxGuestAdditionsmount -o loop,ro VBoxGuestAdditions_5.1.22.iso /media/VBoxGuestAdditionssh /media/VBoxGuestAdditions/VBoxLinuxAdditions.runrm VBoxGuestAdditions_5.1.22.iso umount /media/VBoxGuestAdditions rmdir /media/VBoxGuestAdditions

Сега е нужно да си добавим и нашият потребител vagrant в групата на sudoers

sudo visudo -f /etc/sudoers.d/vagrant

и добавете следният ред
vagrant ALL=(ALL) NOPASSWD:ALL

както и да свалим публичният ключ от github

mkdir -p /home/vagrant/.ssh /home/vagrant/.ssh wget --no-check-certificate  https://raw.github.com/mitchellh/vagrant/master/keys/vagrant.pub  -O /home/vagrant/.ssh/authorized_keyschmod 0700 /home/vagrant/.ssh/chmod 0600 /home/vagrant/.ssh/authorized_keyschown -R vagrant:vagrant /home/vagrant/.ssh

и общо взето е това 🙂 имаме си вече нова виртуална машина, с инсталиран Debian 9.
Сега е нужно цялата виртуална машина, да я екстракнем към въпросната виртуална кутия.
Това става лесно, като напишем в конзолата

vagrant package --base=<името на виртуалната машина>

в нашият случай, както в първият скрийншот видяхме, нашата се казваше Debian_Stretch_RC3
Изчаквате няколко минути, и в крайна сметка в директорията трябва да Ви се появи новият файл – package.box.

Можете да я добавите към конфигурираните кутии, с командата

vagrant box add debian/stretch-rc3 package.box

и така, ще може да си я използвате локално на компютъра (или евентуално да си я прехвърляте както намерите за добре). Другият, и по-оптимален начин е да я качите в сайта на [atlas.hashicorp.com](https://atlas.hashicorp.com" target="_blank), където всъщност може да намерите и всякакви други подобни virtual boxes.

И това е, за да използвате накрая сътвореното от нас, по-горе, е нужно просто да напишете в конзолата, в избрана за Вас категория:

vagrant init debian/stretch-rc3

и всичко трябва да е Ок.