Реших да споделя, за който не знае, как със Windows може може да си настроите удобни за Вас aliases, за да не се налага да стартирате примерно програма без да изписвате целият път до нея, или да я стартирате с предварително зададени параметри.

За мен лично, първото за което се сетих е да си направя въпросните “шорткъти” за различните PHP версии, които си имам на машината.

За DOSKEY може да прочетете повече тук.

Да започваме. Първо трябва да си направим един файл, в който да опишем всичките aliases, след което просто трябва да кажем на Windows да го зарежда всеки път като стартира.

За целта, първо си правим един файл – aliases.cmd в директорията на Вашият потребител. Естествено, директорията, както и името на файла зависи изцяло от Вашето въображение.

@echo off
DOSKEY php5.6="c:/Program Files/Apache24/php5.6/php.exe" $*
DOSKEY php7.0="c:/Program Files/Apache24/php7.0/php.exe" $*
DOSKEY php7.1="c:/Program Files/Apache24/php7.1/php.exe" $*
DOSKEY php7.2="c:/Program Files/Apache24/php7.2/php.exe" $*
DOSKEY php7.3="c:/Program Files/Apache24/php7.3/php.exe" $*

Сега, да се върнем и на зареждането на по-горният файл.

Отворете Registry Editor на Windows, като напишете в Start Menu regedit (regedit.exe, Registry Editor), навигирате до

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Command Processor

и създадете нов файл, чрез чесен клик и избор на менюто New – String value. Кръстете го AutoRun и за стойност задайте пътят до Вашият файл с aliases (в нашият случай, той ще е %USERPROFILE%\aliases.cmd)

И това е, след като се log out-нете и се log in-нете отново, ще можете да си използвате новите команди php56, php70 и другите.