Навярно, ако сте (и разбира се, продължавате да) работите с composer, сигурно сте се сблъсквали с този warning. Тъй като и аз, естествено съм минал през това, то тук ще дам един от многото варианти, как да ги заобиколите.

Продължаваме с решението за UNIX системите, изпробвано на Debian 8 с php-fpm. Както се и очаква, при другите системи би трябвало да е идентично.

За начало, нека проверим дали въобще имаме заредено разширението xdebug. За целта, може просто да листнете директорията /etc/php5/cli/conf.d/

ls -al /etc/php5/cli/conf.d/

ако забележите следният ред

lrwxrwxrwx 1 root root 31 Apr 25 10:25 20-xdebug.ini -> ../../mods-available/xdebug.ini

и ако съществува, просто е нужно да го изтриете и да рестартирате php5-fpm

sudo systemctl restart nginx.service

и всичко трябва да е готово и не би трябвало да виждате warning-a повече.


Решението за Windows, което освен решение, си е нещо почти задължително да имате. Става въпрос за отделно php.ini, което да зареждаме, когато използваме конзолата.
Това става относително лесно, изпълнете командата

php -i | grep ini

или, при проблеми с горната команда (ако нямате unix команди), просто си направете един .php файл, с едно просто phpinfo() и заредете в браузъра.
Конфигурацията, която търсим е

Configuration File (php.ini) Path

в моя случай си е C:\Windows. След като разбрахме в коя директория PHP си търси конфигурационните файлове, остава само да си копираме текущото php.ini като php-cli.ini. В новият файл, php-cli.ini е нужно да закоментираме/изтриеме зареждането на xdebug и воала. Рестартираме Apache-то или с какъвто сървър сте, и проблема с warning е решен и под Windows.

Сами разбирате, че сега освен изключването на xdebug, може да си конфигурирате съвсем различни настройки, когато работите през браузъра, и когато работите през конзола. 🙂