3 min read

Защо не бих заложил на БГ хостинг провайдър

Защо не бих заложил на БГ хостинг провайдър

Това не е тема, недейте никога да си вземате хостинг или пък, прекратете абонамента си към БГ хостинг провайдърите, а е една малка тема за размисъл, какво Ви дават в действителност, и реално от какво имате нужда. Аз също се възползвам все още от Българските такива, но най-вече за менажиране на домейни, и за тестинг платформи. За един примеливо малък сайт, си е абсолютно, супер, мега, доволно да си вземете такъв хостинг.

А разбира се, пиша това, от гледна точка на това, че съм/или съм бил клиент на повечето по-големи хостинг компании, и за това ми се струва редно да изложа моята гледна точка. И разбира се, в правото на всеки е да не се съгласи с моето мнение, дори ще се радвам да го изложи в коментарите отдолу (понеже по принцип няма коментари в блога, пък и е редно, ако някой е предоволен от хостинг компанията, да я защити по някакъв начин).

  1. Дизайните
    Не си спомням, кой беше първият, Icn.bg или Superhosting.bg, но наистинга си мислех, че се приключи с грозните дизайни. Е, следвайки тенденцията и Jumb.bg се включиха там. Толкова грозни интерфейси на такива сайтове ... може би пък аз не разбирам толкова от дизайн.

  2. Съпорт
    Много важно, според мен е, че вземете ли си нает сървър, или впс дори, който сам да менажирате, въпреки изцяло техния хардуер и софтуер, отговора на съпорта е, платете си 20/60лв (в зависимост от хостинг компанията) на час за поддръжка. Сега, в смисъл, изцяло техен софтуер, говоря за случаите, когато трябва да поддържате някой vps, с инсталиран cPanel. Самия cPanel има толкова благинки, че някой път може да се загубиш в него, за нещо съвсем просто, което си правил стотици пъти, и без него. Говорим все пак, за пълен root достъп, но с инсталиран cPanel, какъвто по принцип клиентите са си пазарили :(.

Друго изнерващо, според мен, принципа на суперхостинг, веднага да ти върнат отговор, благодарим, получихме Вашето запитваме, изпратихме го към еди си кой отдел. И после вече започва едно чакане. На база първият отговор, аз очаквам отговор за същото време, което в повечето случаи не е (а и няма как) да е така, и почва дразнещото чакане. Тук може би говоря за себе си, но аз бих предпочел да изчакам отговор с решението на проблема ми, отколкото, че то е препратено.

Другото, което може е съвсем нормално, на база дневните им запитвания, е да те пратят да четеш в wikipedia, което мен винаги ме е изкарвало извън нерви.

И да, може би малко по ирония, но със суперхостинг съм си писал повече, та най-омразният ми отговор е от тях, и е нещо от сорта на: "Това е работа на Вашият програмист".

Да, вярно е, само че, представете си, че хората, които ползват споделените Ви хостинги не са винаги фирми, които ги съпортват. Представете си (както ми се наложи на мене), да почистя един mailware-сан wordpress, в който имаш само фтп достъп. Помолих учтиво клиента, да пише на съпорта, да изтрият всички файлове, с различни разширения от uploads/ папката на wordpress, и получих отговор - ТОВА Е РАБОТА НА ВАШИЯТ ПРОГРАМИСТ. Да не казвам, че тоя отговор, аз го получих няколко часа по-късно, след като бях вече изчистил всички .php файлове в нея директория. И работата на sys-administrator-а в крайна сметка беше напразна, но жлъчният отговор, още звучи в главата ми :).

  1. Параметри
    Общо взето, за това е малко трудно да се определи. Може би единственият недостатък, е общото CPU време, което изразходват скриптовете ВИ. Аз лично, единствено (пак, не съдете по мене) съм имал проблем със суперхостинг, в който един напълно приемлив план, трябваше да мигрираме на следващия, защото веднъж е изразходвал 150% от капацитета си CPU минути за един ден. Това, разбира се, беше преварнтивна мярка, но представете си, ако не му обърнете внимание и Ви затворят сайта, заради един "cronjob"?

В крайна сметка, личното ми мнение, ако искате просто хостинг, за да качите някой сайт, определено бих препоръчал jump.bg на първо на място, icn.bg на второ, и защо не и coolicehost.com (винаги съм искал да го пробвам, но не остава място за него, но изглежда доста приятен за ползване).

Но при всички положения, бих предложил да си вземете VPS, и определено бих препоръчал digitalocean.com, не струват доста, вярно, и въпреки, че не предлагат съпорт в същината си, винаги когато им пишеш за проблем, винаги са били отзивчиви и никога не са слагали в подписа си “КУПИ СИ ПОДДРЪЖКА”, а самото им community е огромно, много е трудно да имате проблем, който не е бил дискутиран там. За сега не предлагат някакви локации в България, но все пак може да избирате между няколко локации. Ако искате VPS, или пък нает сървър с тукашна локация, то определено бих Ви предложил vpsbg.eu, ползвам VPS от тях и съм супер доволен. Отново, цените им са доста “нормални”, съпорта им на ниво, дейта центровете им са невероятни (както можете да видите и в техният сайт) и в България, най-важното.